Слонова черепаха, галапагоська черепаха (chelonoidis [geochelone] elephantopus)

слонова черепаха, галапагоська черепаха (Chelonoidis elephantopus, Geochelone elephantopus), фото, фотографія Слонова черепаха, або галапагоська черепаха - одна з найбільших сучасних сухопутних черепах. Свого часу вони зіграли роль "живих консервів", дозволяючи мореплавцям під час своїх подорожей тривалий час харчуватися свіжим м'ясом. Це послужило однією з причин різкого скорочення чисельності черепах.

Слонові черепахи мешкають на островах архіпелагу Галапагосського. Відомо 12 підвидів, як досить дрібних, що мешкають на невеликих за площею островах, так і гігантських тварин, що населяють великі острови. Самці зазвичай крупніша самок. Голова галапагосских черепах відносно маленька, а шиї - довгі. Маса черепах, що мешкають на великих островах, може досягати 200 кілограмів, а довжина панцира - 1,2 метра. Більш дрібні підвиди досягають маси 27 кілограм (самки) і 50 кілограм (самці) і мають специфічну сідловидну форму панцира. Відсутність хижаків, які становлять небезпеку для слонових черепах призвело до того, що вони мають панцир, широко відкритий попереду. Зате завдяки такому панциру плазуни отримали чудову можливість діставати до вельми віддалених гілок, ще не обгризених іншими тваринами, що при великій чисельності слонових черепах ставало досить актуальним. Ймовірно й інше пояснення незвичайного будови панцира: його "відкритість" дозволяє живуть в умовах спеки тваринам краще регулювати температуру свого тіла. Цікаво, що мореплавці збирали в основному більш дрібних і, відповідно, більш транспортабельних самок, а ловці тварин докладали всіх зусиль, щоб доставити в зоопарки найкрупніші екземпляри. В результаті в колекціях самок майже не було.

Галапагоські черепахи ведуть денний спосіб життя і харчуються рослинами, в тому числі і отруйними для інших тварин. Не відмовляються черепахи і від падали. Час, не зайняте прийомом їжі, черепахи проводять у рідкого бруду, рятуючись від спеки і комах. На ніч черепахи виривають неглибокі ями, в які ховають задню частину свого тіла.

Сезон розмноження триває майже цілий рік, в цей період самки відкладають до 22 яєць (це дуже багато для сухопутних черепах, плодючість більшості з них - менше десятка яєць, нерідко - одне-два). При сприятливих умовах самка може відкласти дві кладки. Ямки, в які черепахи відкладають яйця, мають глибину і діаметр близько 30 сантиметрів. Самки для відкладання яєць здавна відвідують одні й ті ж зручні місця, в результаті грунт тут перемішаний із залишками шкаралупи. У період розмноження тварини поводяться вкрай агресивно, причому самці можуть вступати в сутички навіть з самками: черепахи вдаряють один одного панцирами, кусаються. Характерна поза дуелянтів: кожна черепаха намагається максимально витягнути шию, щоб вкусити противника за потилицю. Переможена особина ретирується з місця сутички з максимальною швидкістю, доступною черепасі. Вченими розроблені методики відновлення чисельності слонових черепах, аж до штучного осіменіння самок. Галапагоські черепахи частіше зустрічаються в зоопарках. Через свої розміри (довжина карапакса до 122 сантиметрів) вони навряд чи підходять для приватних колекцій.

"Сухопутні черепахи". А.Н.Гуржій

Жодна частина статті не може бути відтворена без письмового дозволу автора та видавництва "Дельта М"


Увага, тільки СЬОГОДНІ!