Рибалочка (alcedo atthis)

Рибалочка (Alcedo atthis), малюнок картинка

Зимородок - невелика пташка трохи крупніше горобця, вагою до 30-38 м Непропорційно велика голова озброєна прямим, довгим прямим дзьобом. Хвіст і крила короткі.

Голова і крила у зимородка темно-зелені, поперек яскраво-синя, низ коричнево-рудий. Горло і смуга від дзьоба до вуха білуваті. Дзьоб буро-червоний.

Голос. Зимородок (Alcedo atthis) - 64Kb - дзвінке "ки-ки-ки".

Ареал. Північна Африка від Марокко до сходу до Тунісу, на південь до Атласу. Євразія від атлантичного на схід до тихоокеанського узбережжя. На північ в Скандинавії і в європейській частині СРСР до 60-ї паралелі, в області Південного Уралу до 56-ї паралелі, до районів Омська, Новосибірська, Томська, верхів'їв Кеті, району Іркутська, в Забайкаллі до 57-ї паралелі, в басейні Олекми до 59-ї паралелі, до верхів'їв Зеї, на узбережжі Охотського моря до 56-ї паралелі. На південь до узбережжя Середземного моря, Палестини, Іраку, на схід до півдня до океанічного узбережжя Південної Азії. Острови: Середземного моря, Британські, Сахалін, південні Курильські (Ітуруп, Шикотан, Кунашир), Японські, Рюкю, Тайвань, Хай-нань, Філіппіни, Великі Зондські, Малі Зондські, Шрі-Ланка, Молуккские, Нова Гвінея, Бісмарка. Соломонови. Розміщення звичайного зимородка в межах континентального ареалу нерівномірно.

Гніздиться і перелітний птах, у південних областях країни живе осіло.

Зимородок воліє обривисті, глинисті або піщані, покриті рослинністю береги річок, струмків, озер та інших водойм. У гори піднімається не вище 2000 м. Не уникає на гніздування штучні водойми різних типів.

Харчується переважно дрібною рибою та водними безхребетними і комахами.

Їжу зимородки добувають у воді. Птах вибирає відповідний наглядовий пункт на гнучкій гілці, на якій і чекає видобутку. Пружиниста гілка підкидає її і полегшує кидок у воду. Таких "трамплінів" у зимородків буває небагато, і вони часто визначають мисливський район. У місцях відсутності зручних присад полює, виглядаючи здобич в тремтливий польоті.

Політ швидкий, прямий. Летить низько над водою.

Гнізда звичайний водомороз влаштовує в норах, розташовуючи льотне слив не високо від води, завжди маскуючи його рослинністю. Нора має овальний, витягнутий у вертикальному напрямку вхід, довжину від 0.3 до 1 м і закінчується гніздовий камерою довжиною 120-130, шириною 110-200 і висотою 90-140 мм. Гніздову камеру зимородки вистилають риб'ячими кісточками.

У період формування пари і спаровування самець демонструє специфічну поведінку, приносячи самці видобуток до місця майбутнього розташування гнізда.

У кладці 6-7 білих округлих яєць. Розміри яєць 20.3-24.6х16.5-19.2, в середньому 22.4? 17.8 мм. Екскременти пташенят з гнізда не прибираються, тому гнізда видають сморід. Насиживание триває 19-21 день, сидять на яйцях і самець і самка. Вигодовує пташенят тільки самка. Для пташенят несе улов головою вперед, якщо ж має намір проковтнути здобич сам, то перевертає навпаки.

Незадовго до вильоту молодих першого виводка самка починає відкладання яєць в інший норі, розташованої іноді в 10-25 м від попередньої. У цьому випадку вона насиджує кладку одна, а самець бере на себе турботу по догодовування пташенят першого виводка.

У південній частині ареалу зимородки іноді мають в одному році за два виводки.

Мінливість зимородка проявляється у варіюванні інтенсивності і відтінків забарвлення оперення і незначно у загальних розмірах. Розвинена індивідуальна мінливість. 7 підвидів.

Література: Короткий визначник хребетних. І.М.Олігер. М., 1955

Беме Р. Л., Кузнєцов А. А. Птахи лісів і гір СРСР: Польовий визначник, 1981

А. А. Салгапскій. Птахи і звірі наших лісів

Конспект орнітологічної фауни СРСР. Л. С. Степанян. Москва, 1990

Птахи півночі Нижнього Поволжя. Саратовський університет, 2007 Автори: Є.В. Зав'ялов, Г.В. Шляхтин, В.Г. Табачішін, Н. Н. Якушев, Є.Ю. Мосолова, К.В. Кутників


Увага, тільки СЬОГОДНІ!