Білокрилий жайворонок (melanocorypha leucoptera)

Білокрилий жайворонок (Melanocorypha leucoptera), малюнок картинка з http://lh5.ggpht.com/_waNxYc-EV8w/R-gkIJYYsdI/AAAAAAAAV8U/nLjESrJb-68/gould_birgrebri3_20.jpgРусскоеназваніе. Білокрилий жайворонок - більш-менш повсеместно- сибірський жайворонок - Нижня Поволжье- симбірський (!) жайворонок - на Сарпі Сталінградського краю-снегурка - Астрахань- белокрилка - Херсонська обл.

Розміри і будова. Додавання, як у всіх представників роду. Формула крила 1gt; 2gt; 3 (не рахуючи абортивного). Довжина тіла самців (17) 176-205, самок (8) 176- 190, в середньому 192,5 і 184,2 мм, розмах самців (16) 315-362, самок (6) 275-363, в середньому 367, 1 і 343,8 * л ". Довжина крила самців (46) 107-126, самок (19) 106,5-117,5, в середньому 118,7 і 110,9 мм. Довжина хвоста 65-72 мм. Вага самців (3) 44,05-48,1, самок (3) 39-46,5, в середньому 46,07 і 43,5 мм.

Забарвлення. У Білокрилий жайворонка - типовий Жаворонкова наряд піддався значним змінам. У самців верх голови і криють вуха світло-іржавчасто-руді, без темних настволій. Спина сіра з бурим відтінком і з широкими черновато-бурими наствольямі. Малі криють крила іржавчасто-руді з темними наствольямі і світлими облямівками пір'я. Надхвістя іржавчасто з темними наствольямі. Махові бурі з більшою чи меншою домішкою білого. Верхова частина другорядних махових завжди біла. На третьорядних - білі облямівки і білі внутрішні опахала. Кермові черновато-бурие- на всіх, крім середньої пари, білі краю, причому крайня пара і зовнішні опахала другий від краю пари - білі. Низ білуватий. По боках горла і на зобу блідо-бурі плями. Бока грудей іржавчасто. Бока тіла блідо-буруваті з темними наствольямі. Підкрила білі. Дзьоб чорнуватий з жовтуватим підставою нижньої щелепи Ноги блідо-бурі. Радужина бура.

Самка дрібніше самця і блідни забарвлена. Голова у неї з темними наствольямі. Рудий тон розвинений набагато слабкіше.

Ареал. Від Дагестану і нижньої Волги до степової західної околиці Алтаю. У середині минулого століття гніздився в Кам'яної степу Воронезької обл. (Северцов, 1854) - зустрінутий на початку червня в Криму- бути може, гніздився там (Нікольський, 1891). У Дагестані знайдений на гніздування Гептнер і Бёме- спорадично гніздиться в Ставропольських степах (Браунер) - гніздиться в півн. Ергенях (Гладков) і місцями по вододілу між Волгою і Іловля (Птушенко, 1949) - нами знайдений під Саратовом, в степах Заволжя по Еруслане і по всій Волзько-Уральської степи на північ до Пугачова. У невеликому числі білокрилий жайворонок гніздиться в північній частині Чкаловской обл. (Бузулук, Карамзін, 1901) - знайдений в Зауральской нагірній степи по р. Сакмарі (дер. Бекешева, Кириков, 1952) - північніше гніздиться на Уралі по Сирт окр. МІАС (Снігурівський, 1929) і доходить до Челябінська. Звідси північна межа поширення йде до Львова і до оз. Чани (Гладков). Далі межа, стаючи східної, проходить через Барабинський і Кулундинской степу (останню у Ключового, що в 130 км на захід від Барнаула- Сушкін, 1938) до західної околиці Алтаю. Вказівка Залеських (1933) на гніздування Білокрилий жайворонка в Салаирского черні вимагає підтвердження, так як Іоганзеном (1933) ні в самій черні, ні в прилеглій лісостепу ця птиця не встречена- у с. Новенского гніздиться (Аверін і Лавров). Західний кордон охоплює горбисту степ по Чар-Гурбанов і Зайсанськой улоговину, де птах простежено до Зайсана (Сушкін, 1938). Південна межа проходить в Прибалхашье під 47 ° 5Г с. ш. (Долгушин, 1947), на захід вона йде на північ Челкар-Теніза і, залишаючи на південь від себе пониззя Іргиза і Тургая, проходить у Кумс і Карабутака- у Кок-джиди на Ембі і у Ак-Кума білокрилі жайворонки ще досить численні. Приблизно на широті Калмикова південна кордон перетинає р. Урал, обходить з півдня Камиш-Самарські озера, до Волги виходить на південь від Баскунчака, по долині Волги птах поширена майже до моря.

По зим зустрічається по всій степовій і лісостеповій Україні, в Криму, на Кавказі, в Закавказзі, в сівши. Ірані та Румунії. Залітає іноді навіть під Москву, в південно-східну Польщу, Швейцарію, Італію, Бельгію, на о. Гельголанд і до Англії.

Характер перебування. У південних районах ареалу більш-менш регулярно зустрічається і по зим, ймовірно - за рахунок прилітають з півночі зграй. У північних районах тільки гніздиться і на зиму відлітає.

Дати. Приліт Білокрилий жайворонка під Новенскім на Алтаї, по Сушкін (1938), відбувається між 5 і 21 квітня. У Наурзумском заповіднику, DO Рябову (1949), весняний проліт починається днів на 10-15 пізніше польового жайворонка - в середині квітня, триває весь квітень і захоплює початок травня. У саратовському Заволжя на Еруслане весняний проліт відбувається протягом березня (Волчанецкий і Яльцев, 1934). Під Бугуруслане він з'являється близько 3 травня (Карамзін, 1901).

Осінній відліт в Наурзумском заповіднику відбувається пізніше польового жайворонка, в жовтні. У Новенском він відлітає на початку вересня. Під Чкалова - на початку серпня. У Новоузенськ степу в Заволжя ми спостерігали явний проліт в кінці серпня-оскільки там білокрилий жайворонок зимує, закінчення власне прольоту простежити важко.

Польові ознаки. Білокрилий жайворонок відрізняється від степового дрібнішими розмірами, більш легким статурою і значною рухливістю: він більш сторожок і не завжди підпускає на постріл. Літає більш стрімко і прямо, нагадуючи кулика. Подібність посилюється ще тим, що завдяки білизні на задньому краї крил останні помітні на льоту тільки в своїй темній частині і здаються вузькими, як у кулика. Вся забарвлення бліда, як би злиняти. Голова світло-руда. На складених крилах біле дзеркало. Низ світлий, майже без пестрін- пляма на шиї розмите, бліде. Зустрічається на біло- і чернополинних комплексних степах. Пісня менш дзвінка, ніж у польового жайворонка, коротка. Токовий політ невисокий, частіше - на 15-20 м, нетривалий. Перелітаючи, видає протяжний, тихий, хрипкий вереск, що трохи нагадує крик розсердженої кішки. Прекрасно наслідує голосам інших птахів: коноплянки, сірого жайворонка, чубатого жайворонка, сільської ластівки, кулика-чорниша, берегової ластівки, чибиса, перепела, чекана-танцюриста, чирка-свістунка, чорної крячки, Коловодник великий, поручайника, дрозда-горобинника і кобчика.

Середовище проживання. Білокрилий жайворонок воліє не надто густу і невисоку рослинність. Він зустрічається на місце гніздування на комплексних солонцях - типчаково-полинових асоціаціях з Плішини голою глини, невеликими ділянками Кокпек (Atriplex canum) І дерновини ковили, ліжках зі Stipa lessingiana на темно-каштанових грунтах. Віддає перевагу типчаково-полинові ділянки по схилах плато. У чернополинной степу зустрічається рідше. На пирейно луках і на полях вкрай рідкісний. У степах польовому березі Уралу гніздиться по глинисто-чорноземним ділянкам, по хрящуватим ґрунтам з ковилою. За словами Зарудного (1888), тут він більше польового жайворонка мириться з піщаними ґрунтами. За Долгушин (1947), в Казахському нагір'я він селиться по берегах прісних і солоних озер. На Алтаї він зустрічається по сухих полиновим степах. У Барабинской степу - по ковилового і солончаковим степах і, почасти, по глинисто-полиновим. У Заволжя він гніздиться по сухій чернополинно-кохіевой степі- в белополинно-тіпчакової рідше, але ніяк не обмежується трав'янистої степом з ковилою і тіпчаком, як це стверджує Бостанжогло (1911) для Арало-Каспійських степів. У Пріерусланской степу білокрилий жайворонок дуже звичайний на ярих полях (Волчанецкий). На прольоті і зимівниках він зустрічається і на цілині і на оброблених полях.

Чисельність. Білокрилий жайворонок завжди поступається в чисельності іншим жайворонків, зустрічаючись далеко не всюди і - лише деякими парами. Під час прольоту, кочівель і на зимовище він тримається великими зграями.

Розмноження. Спів починається в квітні і триває до кінця липня. Гнізда ширше, ніж у польового жайворонка, глибше і краще укриті. Лоток в діаметрі 8-12 см, глибина 5-11 см і товщина стінки 1-2 см. З прикриття буває один вихід, зазвичай на північ. Кладки - з початку травня, зазвичай з 4-6 яєць, частіше з 5. За Зарудному (1888), буває навіть 8 яєць-тоді вони лежать у гнізді двома рядами. Яйця поменше, ніж у степового жайворонка, схожі за забарвленням: блідо-зеленуваті або блідо-жовтуваті з оливково-бурими, сірими або сірувато-бурими цятками і точками, що утворюють віночок у тупого кінця. Розміри яєць: 19,5-24,3х15,5-17,7 мм. У червні - на початку липня буває друга кладка. Іноді навіть в середині липня трапляються свіжі кладки (Новенское на Алтаї). Висиджує самка - протягом 12 днів. Сидить міцно-старанно відводить від гнізда. Поршкі вагою в 25-30 г (при вазі дорослих у 37-50 г) починають зустрічатися з кінця травня - червня. На початку липня білокрилі жайворонки починають збиратися в зграї, і в серпні вже буває помітно рух на південь. На зимовище в Херсонських степах з'являється в листопаді величезними зграями.

На північ вони летять під Жданова в березні, витягаючи вузькою смужкою але степу, не доходячи до міста.

Линька. Як і у інших жайворонків. Детально не вивчена. У Акмолинської обл. (Біанкі, 1910) у серпні зустрічалися птиці зі свіжим дрібним пером на голові, кроющими крила і оперенням ніза- махи і рулі були старі, обношенние.

Харчування. Влітку, як і інші жайворонки, білокрилий харчується головним чином комахами. На першому місці стоять жуки - до 50% і прямокрилі - 32%, потім метелики і гусениці - 16% - дуже рідко - перетинчастокрилі і Клопи. З жуків поедаются, головним чином, довгоносики (Bothynoderes, Othiorrhynchus), А також вусачі (Dorcadion, Plgionotus), Крім того - дрібні жужелиці (Amara, Harpalus), Златки, листоїди, з клопів - Eurydema. З прямокрилих він поїдає, між іншим, Gomphocerus і Chrysochraon . Шкідливі комахи в їжі Білокрилий жайворонка, за даними Рябова (1946), становлять 80-90% всієї маси, нейтральні і корисні - 10-20%. До складу рослинної їжі влітку входять насіння лободових, щавель та інших рослин. По зим - насіння Setaria viridis, Carex stonophylla і зелені паростки злаків.

Білокрилий жайворонок, як і інші, при можливості відвідує водопій, не нехтуючи і солоною водою. На Ельтоні, за спостереженнями Лисецького, вони, правда в набагато меншій кількості, ніж інші жайворонки, бувають частіше між 11 і 12 годинами і потім - між 15 і 16, іноді ж - між 13 і 14 годинами. В інші години на водопій прилітають рідкісні одинаки.

Господарське значення Білокрилий жайворонка подібно з таким інших жайворонків. Оскільки шкідливі комахи складають до 90% вмісту шлунків в літній час, він повинен вважатися корисним птахом, навіть при своїй відносній нечисленності.

Література: Птахи Радянського Союзу. Г. П. Дементьєв, Н. А. Гладков, А. М. Судиловська, Є. П. Спангерберг, Л. Б. Беме, І. Б. Волчанецкий, М. А. Воінственскій, Н. Н. Горчаковскій, М. Н. Корелов, А. К. Рустамов. Москва- 1955


Увага, тільки СЬОГОДНІ!