Європейський степовій жайворонок (melanocorypha calandra)

Європейський степовій жайворонок (Melanocorypha calandra), фото фотографія c http://focusonnature.com/BirdLi774.jpgРозміри і будова. Як у всіх степових жайворонків. Крила довгі. Формула крила 1gt; 2gt; 3- 4-е перо значно коротший попередніх, абортивний (фактично 1-е) махове близько 5-10 мм довжини, але добре помітно. Задні другорядні махові не подовжені (або подовжені ледь помітно). Ноги сильні, кіготь заднього пальця довгий і прямий (або ледь помітно зігнутий). Обріз хвоста у європейського степового жайворонка прямій. Довжина тіла самців (15) 190-220, самок (3) 190-210, у середньому 205,3 і 200 мм, розмах самців (11) 314-440, самок (3) 380-385, у середньому 410,8 і 383 мм.

Довжина крила самців (49) 125,5-135, самок (14) 113-122, у середньому 130,6 і 116,6 мм. Довжина хвоста 60-65 мм, дзьоб 15-17 мм. Вага самців (4) 54,5-63,3, в середньому 59,8 г, самки (1) 61 р

Польові ознаки. Європейський степовій жайворонок - великий, зі шпака і значно більший польового. Фігура кремезна, масивна. Наряд "Жаворонкова", з боків зоба по крупному чорному плямі, які іноді змикаються. Низ білий, слабо плямистий. Крила широкі, підкладка їх помітно темний, а задній край з білою облямівкою, особливо добре помітною при зльоті. Дзьоб товстий, світлий. Зустрічається в степах і полях. Співає іноді на землі або сидячи на кущику, але частіше - літаючи на висоті до 10 м, описуючи плавні дуги, потім піднімається вгору, як польовий жайворонок, і продовжує співати. Пісня більш складна і звучна, ніж у польового жайворонка. У ній часто чується звучне "чррр" і ясне, свистовой "клір". Наслідує голосам багатьох птахів: іншим жайворонків, сільської ластівці, очеретянка-борсучка, Коноплянка, травнику, свисту ховраха, різним випадковим звукам.

Забарвлення. Основне забарвлення спинної сторони буро-сіра. Тил шиї, передня частина спини і плечі мають пір'я зі світлими охристими облямівками і темними наствольямі.

У Надхвістя темні настволья слабо виражені. Малі криють крила сірувато-бурі, середні та великі - темно-бурі зі світлими, у свіжому пере рудуватим або охристими облямівками. Кінці другорядних махових з білими плямами. Крайні рульові білі з бурими підставами внутрішніх опахал- друга скраю пара з широкими білими облямівками, решта з білими пятнишкамі- середні пари одноколірні бурі. Черевна сторона європейського степового жайворонка біла. Боки голови сірувато-бурие- над очима світла брову. З боків зоба за великим чорному плямі. Зоб і верхня частина грудей з сіруватими і темно-бурими плямами. Бока сероватие- підкрила сірі з білуватими каймамі.Радужіна світло-бура. Дзьоб і лапки блідо-бурі.

Самки забарвлені схоже з самцями.

Молоді в гніздовому пере жовтувато-бурі зі світлими облямівками пір'я і мітками на темних ділянках великих пір'я. Низ вершково-білий з темними плямами по боках зоба і грудей.

Ареал. Європейська та африканська частина ареалу виду, Мала Азія, західний Іран. В СРСР - Україну до Києва, Полтави та Харкова на північ, Ворошиловградська обл., Степи нижнього Дону, Нижнє Поволжя і Заволжя, північно-західний Казахстан, Крим, Кавказ.

Характер перебування. У південних районах ареалу степовій жайворонок осілості. Сюди по зим прилітає з північних районів, але й там іноді тримається взимку кочують зграями. Однак і в південних районах, очевидно, значна частина місцевих жайворонків відлітає на зиму за межі країни. Боровиков (1907) одного разу восени спостерігав з пароплава Років великих зграй степового жайворонка через Азовське море.

Дати. Ясно виражений весняний приліт відзначений в Херсонських степах на початку березня. Зимуючі тут жайворонки ведуть кочовий спосіб життя, нерідко зникаючи надовго і знову повертаючись. Тому весняний приліт буває важко помітити вчасно. В Ізюмському районі Харківської обл. Аверін (1910) спостерігав приліт степового жайворонка разом з польовим в кінці лютого. На Сівши. Кавказі Беме (1934) спостерігав його зазвичай на початку березня, іноді - на початку лютого. У Приазов'ї відліт основної маси відбувається з настанням холодів - в листопаді. Багато залишаються зимувати. У невеликому числі цей жайворонок буває на прольоті під Батумі, теж разом з польовим жайворонком, 22-23 березня та 16-22 вересня.

Середовище проживання. Великий степовий жайворонок мешкає відкриті степові простори з добре розвиненим трав'янистим покровом- охоче поселяється в хлібах.

У районі Асканія-Нова степовій жайворонок гніздиться найчастіше на цілинного злаково-різнотравною степу, особливо, де багато Aster villosus, під кущиками якої він ховає свої гнізда. Тільки під кінець літа він кочує зграями по сіножаті. За нашими спостереженнями, на Сивашах він численний серед суцільних заростей мятліка живородного. У Павлоградському районі Дніпропетровської обл. (Вальх, 1899) він також віддає перевагу цілинні степові ділянки, але іноді гніздиться і на толоках і в хлібах. У районі Великоанадольського лісу в Сталінській обл. (Волчанецкий, 1940, 1950) він дуже звичайний у озимих та ярих хлібах разом з польовим жайворонком. Тут він не уникає і безпосередній близькості лісу. Однак на полях між полезахисними смугами на Маріупольської Лісодослідна станції він зустрічається рідко і лише на самих великих ділянках. Досить звичайний він, за нашими спостереженнями, на хлібах між молодими лісосмугами, навіть там, де вони розташовуються часто, як на Партизанському Лісодослідна пункті Генічеського району Херсонської обл. (Волчанецкий, 1952). У Криму він воліє злегка солонцюваті ділянки степу з переважанням полину. В Про-вальской степу Ворошиловградської обл. селиться разом з польовим жайворонком на багатих злаково-різнотравних ділянках, але воліє поклади з негустим і не суцільним трав'янистим покривом (Волчанецкий, 1950). На Північному Кавказі він селиться по глинистих і піщаних степах (Беме, 1925). У районі оз. Ельтон в Заволжя степовій жайворонок воліє белополинно-типчаково-ковилові степи, а також - багате різнотрав'я на старих покладах (Волчанецкий, Лисецький і Капралова, 1950). У районі Камиш-Самарських озер в Волзько-Уральської степу західного Казахстану він гніздиться також у полинно-типчаково степу і по суходільних і заливних лугах, йдучи з ними по розливах озер в глиб Рин-Пєсков (Волчанецкий, 1937). У Арало-Каспійських степах, принаймні в їх західній частині, степовий жайворонок, по Бостанжогло (1911), легко мириться з мізерною рослинністю приморських степів, але уникає оголених галявини солонцеватой глинистого грунту.

Харчування. Як і інші жайворонки, в літній період європейський майже повністю переходить на тваринну їжу. Годується, бігаючи по землі і скльовуючи, що попадеться на землі і на траві. Іноді випурхує і оглядає вершинки кущиків. Масивний дзьоб його часто буває обліплений брудом. Очевидно, він добуває личинок комах з грунту. Дзьобом ж він може пробивати замерзлу кірку снігу і добувати з-під неї насіння трави (Беме). Цей жайворонок поїдає більш великих комах - саранча (Chortippus, Calliptamus), Копрів (Copris lunaris), Великих медляков (Blaps) Та ін. З інших комах степовій жайворонок поїдає найбільше довгоносиків (Othiorhhynchus, Ptochus porcellus, Eusomus beckeri, Folicodes trivialis, Polydrosus, flypera, Kraatzi, Baris artemisiae, Psallidium maxillosum, Chlorophanus micans, Cneorrhynus albinus), Чернотелок (Gonocephalus pusillus), Листоїдів (Labidostomus beckeri, Chrysomela marginata), Зерновок (Spermophagus sericeus), Хлібних жуків (Anisoplia segetum), Оленка (Epicometis hirta), Крім того, - мух, наїзників, ос, бджіл, мурах та інших, а також павуків. Частіше інших жайворонків він поїдає прямокрилих, - склад їх більш різноманітний. Клопів їсть мало, мало листоїдів, пластинчатовусих, мурах і гусениць.

Рослинна їжа влітку становить не більше 10%. Це насіння різних диких рослин, зелені частини мятліка живородного, зерна культурних злаків. Восени, із зникненням комах, жайворонок переходить на рослинні корми. Пачоського (1909) описує, як одного разу зграя степових жайворонків на міському вигоні під Херсоном виїла всі паростки мятліка живородного на непокритих снігом Галявиниі там, де сніг лежав тонким шаром. Водопій степовій жайворонок відвідує досить регулярно. Так, в Ельтонского степи вони прилітають, правда, багато рідше малого і сірого жайворонків, і на прісний ставок і на солону річку смород. Найбільш часто вони прилітають або опівдні, або до 10 годин ранку і від 15 до 17 годин.

Розмноження. Спів і струмовий політ з початку березня до кінця червня, місцями і до середини липня. Перші кладки відзначені Боровікова під Жданова в кінці березня. Зустрічаються кладки і до середини червня, очевидно - другі. В Ізюмському районі Харківської обл. Аверін (1910) знаходив перші кладки також в кінці березня. У Арало-Каспійських степах починає гніздитися на початку квітня (Бостанжогло, 1911), коли зазеленіє полин.

Гніздо, як і у інших жайворонків, влаштовується в ямці під кущиком трави, добре маскується і затінюється. Будується гніздо з сухих стеблинок і листя злаків і тонких корінців. Внутрішній шар, як зазвичай, складається з більш тонких матеріалів. Іноді гніздо розташовується в купці сухого кінського посліду (Лисецький). У кладці буває найчастіше 4-5 яєць, іноді-3, рідше - 6. Яйця досить темні, брудно-білого або зеленуватого основного фону з численними бурими або оливковими, кілька розмитими плямами, що згущують до тупого кінця.

Розміри яєць великого жайворонка: 26,8-27,1x18,9-19,2 мм або самі дрібні - 22,8- 24,0x17,2-18,0 мм, в середньому 24,3x17,0 мм. Вага 2,39 м

Висиджує одна самка в продовження 16 днів. Вигодовування в гнізді триває близько 10 днів.

Тільки що покинувши гніздо пташенята зустрічаються з другої половини травня до кінця липня. У той же час вже наприкінці липня з'являються порядні кочові зграї, що годуються по степах, Жнива, косовиці і дорогах разом з іншими жайворонками. У серпні зустрічаються великі зграї - птахів по 200 і більше. Кочівлі тривають до пізньої осені. Нерідко вони складаються в справжній осінній проліт. Такі прогонові зграї зустрічаються і на самому півдні ареалу. Осінні кочові зграї дуже шумні. У гарну погоду жайворонки співають і злітають з піснею, як навесні.

Линька. Як і у інших жайворонків, у дорослих відбувається раз на рік, у серпні-вересні. Пташенята мають неповний пухової наряд, замінює в гнізді першим оперенням, в свою чергу сменяющимся до осені першим дорослим нарядом.

Господарське значення. При своїй високій чисельності степовій жайворонок приносить безсумнівну користь знищенням безлічі шкідливих комах на полях, пасовищних угіддях, на інших трав'янистих просторах, що можуть служити резерваціями для шкідливих комах. З іншого боку, є вказівки (Решетник, 1937), що насіння бур'янів не втрачають схожості, пройшовши через кишечник жайворонка. Таким чином, жайворонки можуть служити розповсюджувачами бур'янів. Що стосується поїдання зерен хлібних злаків, то, безсумнівно, жайворонки в основному підбирають падалицю і разрон. Проте в їхніх шлунках знаходили і незріле зерно. Решетник, наприклад, прямо вказує, що степової жайворонок "активно добуває м'яке зерно пшениці". Ніхто, однак, не спостерігав, щоб жайворонки валили або пригинали до землі стебла злаків і викльовують зерно. Мабуть, це можливо тільки при дуже низькорослих хлібах або якщо хліба попередньо ким-небудь пом'яті. Скільки-небудь серйозної шкоди жайворонок принести таким способом не може. Не доводилося зустрічати також вказівок, що жайворонки клюють зерно з скошених класів.

Чисельність. Великий степовий жайворонок - масова "ландшафтна" птах у відповідних біотопах. Він селиться, як і польовий жайворонок, на 100-50 м пара від пари - по 1-2 пари на 1 га. Ближче до північної межі ареалу (від Калмикова на Уралі і Сталінграда) - рідкісний.

Література: Птахи Радянського Союзу. Г. П. Дементьєв, Н. А. Гладков, А. М. Судиловська, Є. П. Спангерберг, Л. Б. Беме, І. Б. Волчанецкий, М. А. Воінственскій, Н. Н. Горчаковскій, М. Н. Корелов, А. К. Рустамов. Москва- 1955


Увага, тільки СЬОГОДНІ!