Загін: bucerotiformes furbringer, 1888 = птахи-носороги

Загін: bucerotiformes furbringer, 1888 = птахи-носороги

Систематика сімейства Птахи-носороги:

Сімейство: Bucerotidae Rafinesque, 1815 = Птахи-носорогиРід: Aceros = Птахи-носороги рижешейниеВид: Aceros cassidix Temminck, 1823 = Сулавесскій калаоВид: Aceros nipalensis Hodgson, 1829 = Непальський калаоВид: Aceros plicatus = Калао папуаськийРід: Anorrhinus =Рід: Anthracoceros =Рід: Berenicornis = Калао белохохлиеВид: Berenicornis comatus = Калао дліннохохлийРід: Buceros = КалаоВид: Buceros bicornis Linnaeus, 1758 = Калао дворогий, або великий індійськийВид: Buceros rhinoceros = Калао малайськийРід: Bycanistes = Калао сірощокаРід: Ceratogymna = ЦератогімниРід: Ocyceros =Рід: Penelopides =Рід: Rhinoplax = Птахи-носороги шлемоноснийРід: Rhyticeros =Рід: Tockus = ТокоВид: Tockus erythrorhynchus = Токо червонодзьобийВид: Tockus flavirostris R # 252-ppell, 1835 = Токо желтоклюваяВид: Tockus nasutus = Токо сірийРід: Tropicranus = Птахи-носороги белохохлиеСімейство: Bucorvidae = Рогаті ворониРід: Bucorvus Lesson, 1830 = Ворони рогатіВид: Bucorvus abissinicus = Ворон рогата ефіопськийВид: Bucorvus leadbeateri = Ворон рогата кафрскийСімейство: Phoeniculidae Bonaparte, 1831 = Одуди лісові, або деревніРід: Phoeniculus Jarocki, 1821 = Одуди червонодзьобийВид: Phoeniculus purpureus = Удод деревний, або червонодзьобий зеленийРід: Rhinopomastus Jardine, 1828 = Одуди серпоклювСімейство: Upupidae Leach, 1820 = УдодовоїРід: Upupa Linnaeus, 1758 = ОдудиВид: Upupa africana = Удод африканськийВид: Upupa epops Linnaeus, 1758 = Удод

Коротка характеристика сімейства

Сімейство птахи-носороги об'єднує 45 видів, які населяють тропічні ліси Африки і Південно-Східної Азії. Це кремезні птиці (маса 150 г - 4 кг) з довгим, товстим, злегка зігнутим донизу дзьобом і великим роговим виростом (рогом) біля основи надклювья. Незважаючи на зовнішню масивність, дзьоб легкий, так як утворюють його кістки губчасті, а роговий виріст порожнистий. Краю дзьоба злегка зазубрені. На верхньому столітті розвинені вії. Пух у пташенят і дорослих птахів відсутня. Спинна птерилий заходить на шию. Пальці ніг зростаються: другий і третій - на половину довжини основної фаланги, третій і четвертий на 2-3 фаланги і тільки у рогатих воронів пальці не зрощені. Базіптерігоідние відростки є, але вони не з'єднані з os pterygoideum. Сильно розвинена фарингіт-нозальная система повітряних мішків. У підшкірному шарі сильно розвинені відгалуження повітряних мішків. Сухожилля m. flexor hallucis longus і flexor digitorum profundus perforans з'єднуються в дистальній частині цівки. Сошник відсутня. По задньому краю грудини пара неглибоких вирізок. Вилочка з розширенням на кінці.

Шийних хребців 14-15. Кістки кінцівок дуже пневматичний. Є численні підшкірні повітряні порожнини. Мова короткий. Стравохід сильно розтягується. Сліпі кишки відсутні. Жовчний міхур є. Зберігається тільки ліва сонна артерія (у Bucorvus - обидві). Гортань трахеобронхиальная з однією-двома парами голосових м'язів. Куприкова залоза оперена. Хвіст довгий з 10 рульових.

Забарвлення частіше чорна, іноді з білими плямами. У частини видів на голові і шиї є ділянки голої яскравої шкіри. Самки трохи менше самців, з більш коротким дзьобом і меншим "рогом". Довгий дзьоб і подовжена шия дозволяють важкої птахові, сидячи на міцній гілці, діставати висять на тонких гілочках плоди. Атлас і епістрофей зростаються разом. У калао Dichoceros bicornis довжина тіла 1200 мм, довжина крила 500-520 мм. Оперення дуже жорстке, щільно прилягає до тіла. Контурні пера без побічного стовбура. Пуха немає. Першорядних махових 10. Крило еутаксіческое.

Ведуть деревний спосіб життя, годуються в кронах, по землі пересуваються погано. Тільки рогаті ворони (Bucorvus abissinicus Bodd.), Що живуть в розріджених лісах і чагарниках, годуються на землі, добре ходять і бігають.

У птахів-носорогів їжа переважно рослинна (м'які плоди і фрукти, які птиці зривають з дерев). Тільки рогатий ворон - всеїдний: харчується комахами, їх личинками, різними хребетними - дрібними гризунами, ящірками та ін.

Пари у багатьох видів, мабуть, зберігаються до загибелі одного з партнерів. Гніздяться в природних дуплах, часто на великій висоті. У птахів-носорогів, за винятком рогатих воронів, самець замуровує самку в дуплі або (Tockus bradfieldi) В щілині скелі за допомогою глини, землі, гнилого дерева, посліду, змочених виділеннями слинних залоз. Залишається тільки невелика щілина, в яку самка може просунути дзьоб. Рогаті ворони гніздяться в дуплах і ущелинах скель, входять не замазують.

Замуровування, мабуть, має значення для охорони яєць і пташенят від ворогів. Замурована самка линяє в період висиджування яєць і вигодовування пташенят, причому втрачає майже відразу все пір'я і стає на деякий час нездатною до польоту.

У птахів-носорогів самець годує замуровану самку і пташенят, подаючи самці корм прямо в просунути в щілину дзьоб. Корм складається з відригувати самцем напівперевареною плодів і фруктів, обгорнутих оболонкою, утвореної з виділень стінок шлунка. Самець за цей період приносить самці і пташенятам до 24 тисяч фруктів і плодів і сам настільки виснажується, що іноді гібнет- в цьому випадку турботу про самку і пташенят беруть на себе інші самці. У Tockus deckeni самка залишається замурованій 58 днів. Самки птахів-носорогів в період линьки абсолютно втрачають здатність до польоту. У великих видів в кладці 1-3, у дрібних 3-5 білих яєць. Інкубація 1-1,5 місяця.

Пташенята вилуплюються голі, з сильно розвиненим і пневматізірованний підшкірним шаром. У Bycanistes cristatus пташенята при відкритті гнізда можуть відразу літати, у Tockus deckeri після залишення самкою гнізда (на 58-й день з моменту замурування її), пташенята залишаються в гнізді ще близько місяця.

Постембріональний розвиток повільне: у дрібних видів пташенята вилітають з гнізда через 1,5-2 місяці після вилуплення, у великих через 3-4 місяці. У році може бути 2 кладки. Поза періодом розмноження тримаються одинаками або дрібними групами. Осілі або кочують.

Центр виникнення, мабуть, Африка. Викопні залишки виявлені в шарах середнього еоцену Франції та Німеччини (точність визначення сумнівна). Близькі до Удод. Ймовірно, відокремилися до їх поділу на справжніх і деревних одудів. Більш слабо виражене спорідненість з іншими групами Сиворакшеподібні. Схожість з туканами (Дятлоподібні) конвергентное- обидва сімейства можуть бути прикладом екологічного вікаріату[1][2][3].


Увага, тільки СЬОГОДНІ!