Імпала (aepyceros melampus) impala

импала, Чорноп'ятов антилопа (Aepyceros melampus), фото, фотографія з http://assets.espn.go.comНазви: импала, Чорноп'ятов антилопа.

Ареал: Кенія, Уганда, Ботсвана, Південна Африка, Танзанія, Замбія, Південна Родезія, Мозамбік, Ангола, Заїр, Руанда.

Опис: Импала - струнка, антилопа середньої величини. Шерсть блискуча, на задніх ногах (над "п'ятою" копита) є пучок грубих чорного волосся. Голова невелика. Очі великі. Вуха вузькі і загострені.

У самців на голові ростуть тонкі ліровидне загострені роги, які досягають у довжину 45-91,7 см. Роги ростуть назад, в сторони або вгору. У самок рогів немає. Хвіст довгий з білим пучком на кінці. Ноги тонкі. У імпали є пахучі залози на лобі і тильній стороні ніг. У самок по чотири соска.

Окрасою: Змінюється залежно від частини ареалу: від яскраво-рудого до коричневого. Навколо очей білі кільця, на стегнах і хвості по одній вертикальній чорній смузі. Нижні частини тіла білі (живіт, підборіддя, губи, всередині вух, низ хвоста, шия). Кінчики вух чорні.

Розмір: Самці - довжина тіла до 148 см, висота в холці до 91 см, довжина самок до 128 см, висота в холці до 86 см. Дли хвоста - 30-45 см.

Вага: 40-60 кг.

Тривалість життя: До 15 років.

Голос: Імпала (Aepyceros melampus) - 30Kb

Протягом сезону розмноження самці імпали видають хрипкі хрюкають звуки і звуки, які в середньому чимось нагадують рев лева і гавкіт собаки.

Середовище проживання: Переважно відкриті і чагарникові савани (з добре висушеної стійкої грунтом), галерейний ліс, часто біля води.

Вороги: леопарди, гепарди, леви, дикі собаки, орли, гієни, крокодили і пітони.

импала, Чорноп'ятов антилопа (Aepyceros melampus), фото, фотографіяЇжа: Імпали поїдають листя, бруньки і пагони чагарників (акація), траву (після сезону дощів). Годуються вранці і ввечері. Не видаляти далеко від джерел води, але якщо вода не доступна, можуть протриматися на росі кілька днів.

Поведінка: Импала активна в денний і вечірній час доби (найбільший пік активності відразу після світанку і перед сутінками). У місячні ночі активні між 3 і 4 годинами.

У жаркий час відпочиває і пережовує жуйку в тіні кущів або акацій.

Тікаючи від хижаків, може здійснювати стрибки до 10 м завдовжки і 3 м заввишки, але замість втечі, воліє ховатися в щільній рослинності.

При переміщенні стада попереду йде стара самка, а самець-ватажок замикає групу.

Існують невеликі відмінності в поведінці імпал південній та східній частині ареалу: на півдні імпали збираються в стада протягом сухого сезону, в цей час на сході тварини дуже територіальні.

Соціальний догляд включає в себе прікусиваніе (чистку) різцями голови і шиї. Спочатку пара стоїть ніс до носа, голови нахилені на 45 градусів, кожна тварина проходиться зубами від голови до шиї 4-8 разів.

Соціальна структура: Самки імпал живуть в стадах з молодняком від 15 до 100 тварин, індивідуальна територія такого стада 80-180 га.

В окремі холостяцькі стада збиваються молоді (до 4 років) і літні самці, не здатні захищати свій територіальний ділянку.

Самці репродуктивного віку живуть поодинці, вважаючи будь-яку самку, що знаходиться на їх території, своєї. Такі самці збирають гареми, в яких зазвичай буває кілька самок з дитинчатами. Підростаючих самців ватажок виганяє з гарему.

Імпали частина об'єднуються з іншими антилопами, зебрами і слонами, але такі союзи зазвичай недовговічні.

У сухий сезон самки і самці збиваються у великі стада, які налічують до кількох сотень особин.

импала, Чорноп'ятов антилопа (Aepyceros melampus), фото, фотографія з http://wildlife-pictures-online.comРозмноження: В сезон розмноження самець охороняє свій гарем.

Самці импала використовують різні методи для захисту своєї території та охорони самок: підйом хвоста, боротьба, рев, мічення території (секретом пахучих залоз, екскрементами і сечею, протиранням лоба об стовбури дерев). Часто кордону суміжних територій позначаються качками гною. Буває, що між самцями відбуваються поєдинки.

Самець постійно перевіряє сечу самок, щоб дізнатися є у неї тічка чи ні.

Незадовго до пологів самка відділяється від стада.

Сезон розмноження: В різних місцях ареалу різний: в Південно-Західній Африці лютий-березень, у Східній Африці - жовтень-листопад.

Статеве дозрівання: Самки в 1,5 року, самці на рік (але до 4х років вони не можуть розмножуватися через конкуренцію з більш дорослими самцями).

Вагітність: 6,5 міс.

Потомство: Опівдні самка народжує одного дитинчати. Мати возз'єднується зі стадом, коли дитинчаті виповниться кілька днів. У цей час дитинчата найбільш уразливі (половина дитинчат гине від хижаків протягом перших кількох тижнів). У імпал є дитячі сади, за якими стежать кілька самок. Лактація триває до 4,5-6 місяців. Підлітки відпочивають, граються і грають один з одним.

У 5 місяців у самців починають рости ріжки. У віці 8 місяців молоді самці залишають стадо.

Користь / шкоду для людини: Місцеве населення полює на імпалу заради її м'яса.

Популяція / статус збереження: В даний час в Танзанії та Кенії импала - одна з найбільш численних антилоп.

Вид занесений до Міжнародної Червоної книги, як вид з низьким ризиком, а її підвид Aepyceros melampus petersi (Темношкіра импала) занесений в Червону книгу, як уразливий.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!