Звичайний глухар (tetrao urogallus)

звичайний глухар, белоклювий глухар (Tetrao urogallus), фото, фотографіяВесна ... Трохи видніється світанок, і на тлі зорі все видніше стають силуети застиглих в безмовності сосен. Раптом з узлісся мохового болота чітко донесуться таємничі звуки - "ка-Дукадам" і обірвуться в тиші сплячого лісу. Через деякий час вони повторяться і закінчаться металевим шипінням: "скжігі-скжігі-скжігі". Це заспівав на току звичайний (белоклювий) глухар. Йому відгукнувся другий, третій, і скоро до десятка самців заповнюють ліс своїми стародавніми як світ піснями любові.

А ось і сам співак. Піднявши віялом розпущений хвіст, опустивши крила, глухар з високо піднятою бородатою головою самозабутньо і пристрасно оповіщає прокидається світ про велику силу життя.

Світає. Перед сходом сонця на струм прилітають глухарки. Їх грубе квоканье - "бак-бак-бак-бак" - наводить в сильне збудження птахів, Вони один за іншим з шумом спускаються на землю, кожен на свою ділянку, і продовжують азартно токувати на землі. Часом між ними виникають бійки. Суперники б'ються з неймовірним шумом, завдаючи один одному удари крилами, лапами, дзьобом ...

Звичайний, або белоклювий, глухар поширений в СРСР в лісовій зоні - від Карпат і Карелії на заході до Байкалу і верхньої Лени на сході.

Типовими місцями проживання його є старі соснові та сосново-смерекові ліси. Особливо охоче він тримається в заболочених соснових лісах, облямованих сухими гривами із сосновими борами. Найбільша щільність населення глухаря - в південній зоні тайги. Життя глухаря тісно пов'язана з сосною. Проте у ряді місць він круглий рік може жити в кедрових і навіть в ялинових лісах з домішкою сосни. Глухар осілий птах, що здійснює сезонні кочівлі на невеликі відстані, лише на Південному Уралі відбуваються регулярні сезонні перельоти глухарів з гірських хвойних лісів в широколисті діброви, де вони токують і виводять пташенят.

Самці-глухарі важать 4-5 кг (рідко 5,5 кг) і по-справжньому красиві. Чорна голова з бородою, червоні набряклі брови, зелений з металевим відтінком зоб, сіро-струйчатая шия, коричневі крила і величезний чорний хвіст - такий зовнішній вигляд старого самця.

Глухарка майже вдвічі менше самця, важить близько 2 - 2,5 кг, має скромний протекційний буро-охристий наряд з чорними плямами.

Глухар - поліг, статевої зрілості самці і самки досягають в однорічному віці, Однак багато з них, особливо самці, не беруть участь в розмноженні в першу весну.

До місць струмів, які, до речі, вельми постійні (відомі струму, де глухарі токують вже більше 60 років), старі самці перебираються в кінці лютого - на початку березня. Ще варто зима, але в сонячні дні самці збуджено походжають, креслячи по насту крилами. Це вірна ознака, що тут буде струм.

Токують глухарі майже два місяці, причому весь період їх токування поділяється на три основних біологічних періоду.

Ранньою весною токують лише дорослі півні, самки на струм не прилітають. Однорічні півні, якщо прилітають на струм, то сидять на деревах мовчки.

Другий період починається з прильоту на ток глухарок, після чого через тиждень спостерігається спаровування птахів і розпал їх токування, Пробують співати і однорічні самці. Глухарки самі вибирають собі півнів. Нерідко самки спаровуються з одним глухарем, що займає ділянку в центрі токовищі.

Третій період - згасання струму. Глухарки в більшості своїй сідають на яйця і рідко з'являються на току. Старі глухарі кінчають співати і відлітають на линьку в кріплення. У цей період намагаються токувати переважно однорічні півні.

Інтенсивність токування птахів залежить від стану погоди. Найкраще глухарі співають в ясний ранок і майже не грають в дощові, вітряні дні. На ток самці прилітають увечері, за годину-дві до заходу сонця, і з шумом розсідаються по деревах, кожен на свою ділянку, приблизно в 100 м один від одного. Число самців на току буває різне - від 4 - 6 до 25-50 і більше. Площа струму варіює залежно від числа птахів і місцевих умов - від 4 - 8 до 50-100 га.

Самки влаштовують гнізда на землі, зазвичай під прикриттям ялинок, недалеко від токовищі. У кладці 7 - 9 яєць жовто-коричневого кольору з дрібними крапками, вагою до 60 м Насиживают 25-26 днів. В період насиджування глухарка рано вранці і після заходу сонця сходить з гнізда на годівлю, яка триває 10 - 35 хвилин.

Глухарята ростуть і розвиваються повільно і у вересні, перед розпадом виводків, ще не досягають розмірів дорослих птахів.

Восени і взимку глухар годується хвоєю сосни (в основному), модрини, кедра і ялини. Наприкінці вересня здійснюють вильоти на старі осики і охоче щипають пожовклий лист. У Кіровській області восени вилітають на хлібні поля. Влітку поїдають листя і суцвіття, ягоди, насіння- глухарята скльовують також різних комах, які відіграють особливо важливу роль у перші тижні їх життя.

Взимку глухарі тримаються соснових борів і заболочених сосняків, іноді невеликими розсіяними групами, що складаються з одних самців або самок.

Спортивне полювання в СРСР. Т.1 (Москва, 1975)


Увага, тільки СЬОГОДНІ!